Ruimtevaartuigen

De raket is uitgevonden in de periode van de Tweede Wereldoorlog. Dat waren oorlogsraketten. Een raket stijgt net op alsof je een ballon opblaast, maar geen knoopje maakt, maar de ballon loslaat. Hij gaat dan vanzelf omhoog. Zo werkt een raket eigenlijk ook maar dan met brandstof zoals benzine en waterstof.

Het eerste ruimtevaartuig was natuurlijk het ruimtevaartuig waarmee de eerste mens de ruimte inging. Joeri Gagarin ging op 12 april 1961 met de Vostok 1 de ruimte in.

Hieronder een filmpje over de lancering van de Vostok 1 met Yuru Gagarin als astronaut.

Ruimtesonde:
Een ruimtesonde is een ruimtevaartuig waar niemand in zit. Het is dus onbemand. Het vliegt in de ruimte voor onderzoek. Een ruimtesonde noemen ze ook een kunstmaan, een neppe maan.

 

Ruimtestation:
Dat is ook een kunstmaan. Bijvoorbeeld ISS, dat is eigenlijk een bewoond ruimtestation als er astronauten werken aan een missie. Sinds 2001 is ISS het enige ruimtestation dat nog gebruikt wordt. Bekende ruimtestations van vroeger zijn Saljoet, Skylab en Mir.

Rover:
Een rover is een soort beweegbare robot wat lijkt op een auto. Op de maan zijn er nog sommige rovers achtergebleven. Mars en Venus hebben ook nog wat rovers op hun planeet.

Draagraket:
Een draagraket kun je maar een keer gebruiken. Tijdens lanceren vallen er steeds stukjes af van de raket. De meeste raketten bestaan uit minimaal drie delen. Ze vervoeren vaak kunstmanen, ruimtesondes en capsules.

Ruimteveer:
Dit is een soort capsule waarin de astronauten zitten wanneer ze weer teruggaan naar de aarde. De buitenkant van de ruimteveer is goed bestemd tegen de hitte. De ruimteveer komt met een hele harde knal neer op de grond. De astronauten zijn goed vastgebonden van binnen. Als de ruimteveer op de grond is, wordt er een speciale trap met glijbaan op gezet en zijn er gelijk mensen die helpen en dokters. Er komen ook stoelen bij waarin de astronauten worden getild, want ze mogen en kunnen niet bewegen.
In het filmpje hieronder zie je de landing van André Kuipers en andere astronauten met de ruimteveer.

Europese raketten

Raketten worden gebruikt om satellieten en ruimteveren en shuttles de ruimte in te schieten. Maar ook astronauten. Het belangrijkste raketmerk is de Ariane raket. De eerste vlucht was in 1997. Russen en Amerikanen en Aziaten maken ook raketten dus er is veel concurrentie. Dus de Europenan maken steeds betere versies en sterkere raketten.

 

Sojoez raket

Is een Russische draagraket die ook naar ISS gaat voor reparatie. De eerste raket was in 1966 gemaakt.


Testen

De meeste ruimtevaartuigen van ESA worden getest in het ESTEC: European Space Research and Technology Centre. Deze is in Nederland. Er is ook een kamer waarin ze de ruimte hebben nagemaakt om te testen of een satelliet bijvoorbeeld kan werken.
Ook worden communicatie antennes van de stalliet gecontroleerd in een stalen kooi met net zo weinig geluid als in het heelal en geen signalen van buitenaf.

Onderhoud en reparatie:
ISS wordt goed onderhouden en krijgt steeds weer nieuwe voorraad. Ruimtetelescoop Hubble zijn al vier missies geweest alleen maar voor onderhoud en reparatie. Maar de meeste ruimtevaartuigen worden in de ruimte niet bevoorraad of gerepareerd.

Ruimtevaart kost heel veel geld en bedrijven sponsoren ook vaak.

 

 

Rating: 3.875 sterren
8 stemmen