ISS
Wat is het?
Het Internationale RuimteStation is een wetenschappelijk laboratorium in de ruimte, dat nu met een snelheid van 28.000 kilometer per uur en op een hoogte van 400 km om de aarde rondjes maakt.
Vijf minuten nadat ISS over Madrid in Spanje is gevlogen, kan je het al zien boven Berlijn en Duitsland, dat 23000 kilometer verder ligt.
Wist je dat?
Meerdere landen samen hebben gewerkt om het ruimte station ISS te bouwen.
ESA: heel Europa
NASA: Amerika
RSA: Rusland
De afstand tussen het ruimtestation en de aarde ongeveer 320 kilometer is. Dat is iets meer dan de afstand tussen Den Helder en Maastricht. ISS is dus best wel dichtbij en tegelijkertijd ver weg.
De cupola is het deel van het ruimtestation waar astronauten door grote ramen de aarde kunnen zien. Het ruimtestation heeft speciale wc's. Die zuigen de poep op, zoals een stofzuiger vuil opzuigt.
Astronauten niezen ongeveer 100 keer per dag. Dat komt doordat stof nergens blijft liggen zoals bij ons op de aarde. Het zweeft in de lucht!
Het ruimtestation is een satelliet die rond de aarde draait. Wist je dat er nog duizenden andere satellieten zijn?
Als je naar de wc gaat, kan je niet heel snel zijn. Als de astronaut naar de wc moet, wordt hij vastgemaakt. Anders gaan ze weg vliegen!!!!
Als ze moeten plassen gaan ze in een rubberen buis plassen. Als ze moeten poepen dan zitten ze op een stofzuiger. Alles wordt opgevangen. Ze doen ook dingen aan het ruimtestation en de apparatuur.
Een werkdag van een astronaut in het ISS duurt ongeveer 9 uur.
Het leven in ISS
Het leven in het ruimtestation is moeilijk. In de ruimte is er geen zwaartekracht dus alles blijft zweven en dwarrelen. Als er geen zwaartekracht is worden spieren heel erg slap, want je spieren doen helemaal niks. Daarom trainen ze 1 uur per dag.
Ze eten aan een vastgezet dienblad. Zwevende kruimels zijn heel belangrijk.
In anderhalfuur heeft ISS een ronde gemaakt om de aarde!!!
Ruimteafval is een groot gevaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb