
De zon
De zon komt op en gaat weer onder. Dat is maar goed ook, want zonder de zon zou er geen enkel grassprietje kunnen groeien en zouden wij als standbeelden op de aarde staan.
De dood van een zon
Een zon wordt geboren door sterrenstof. Alle sterrenstof samen maakt een babyster. Als een zon doodgaat wordt hij eerst heel rood en wordt hij groter. En zal hij de planeten Mercurius, Venus, Aarde en Mars meenemen in de explosie. Die explosie heet bij grote sterren een:
SUPERNOVA.
Als de supernova over is, dan krimpt de zon en blijft alleen de hete kern over. Op een gegeven moment dooft het licht van de kern en wordt de zon een zwarte dwerg.
Een zwarte dwerg is een dode zon.
Opbouw van de zon
De zon is opgebouwd uit verschillende lagen. Die lagen zijn gassen. De kern is aan de binnenkant van de zon, die is het heetst. De kern kan 15 miljoen graden worden. Daarna komt de laag stralingszone. Daaromheen komt de convectiezone. Als laatste komt de fotosfeer. De fotosfeer is de beschermlaag van de zon. De fotosfeer kan 6000 graden worden.

Zonneschijn op aarde
Hieronder ziet u een afbeelding waarin via een tekening wordt uitgelegd dat:
Het dagstukje van de aarde wordt verlicht door de zon.
Waar het nacht is, schijnt de zon op de maan en die weerspiegelt het zonlicht naar de aarde toe waar het nacht is. Dus dan zie je de maan schijnen. De maant schijnt niet uit zichzelf maar wordt verlicht door de zon.

De grootte van de zon
Voor ons op aarde is de zon heel erg groot. De aarde past 1.392.000 keer in de zon. De zon is maar 330.000 keer zwaarder, omdat de zon uit gassen bestaat en gassen zijn niet zo zwaar.
Maar vergeleken met de andere sterren is de zon eigenlijk heel mini.
De grootste ster op het plaatje wordt de Hyperreus genoemd,
de tweede ster wordt Witte Reus genoemd,
de derde ster wordt rode reus genoemd en het kleine stipje is onze zon. Zo kunt u het u een beetje voorstellen.
De zon is eigenlijk helemaal niet zo groot zoals hierboven beschreven is. Maar voor ons lijkt hij groot en groter dan andere sterren, omdat hij dichterbij de aarde staat dan de andere sterren.
De sterren die je in de nacht ziet, lijken kleiner omdat ze veel verder weg staan.

Zonnevlekken
Op de zon heb je ook vlekken. Die heten zonnevlekken. Dat zijn plekjes die minder heet zijn dan de rest van de zon. Ze zijn donkerder.
Zonnebaden
Wanneer mensen lekker aan het zonnen zijn, kunnen ze bruin worden of verbranden. Een bruine huid verbrand minder snel. Je kunt het snelste bruin worden op een witte ijsberg, want de witte kleur weerkaatst het zonlicht beter op je huid.
De Uv-stralen zorgen ervoor dat je verbrand, maar de ozonlaag beschermt ons en houdt de meeste UV stralen tegen. Maar alsnog kun je verbranden. Stel je voor als de ozonlaag er niet was geweest, dan kon je helemaal niet buiten zijn in het daglicht.
Wij vervuilen de aarde en daarom wordt de ozonlaag helaas dunner en kunnen de UV stralen straks meer door de ozonlaag komen.
Het duurt acht minuten voordat het zonlicht de aarde bereikt. Dus een zonnestraal is eigenlijk verleden tijd!
Maak jouw eigen website met JouwWeb